سرویس آموزش – امروزه کامپیوترهای شخصی به طرز چشمگیری با تهدیدات ترکیبی یا اصطلاحا «حملات زیرزمینی» مواجه هستند. بنابراین آنتیویروسها به تنهایی توان محافظت از سیستم شما را نخواهد داشت و باید سراغ ابزارهای ترکیبی مانند Internet Security شرکت کسپرسکی (Kaspersky) رفت.
Kaspersky Internet Security (که به اختصار KIS خوانده میشود) یک نرمافزار ترکیبی شامل چند ابزار محافظتی است. این ابزارها شامل آنتیویروس برای فایلها، وب، ایمیل و پیغامرسانها است. همچنین یک دیوار آتش قوی دارد. ضد هرزنامه (Anti Spam) و ضد بنرهای تبلیغاتی (Anti Banner) از ابزارهای دیگری است که در آن وجود دارد.
در این نوشتار نسخه ۲۰۱۱ نرمافزار KIS را بررسی میکنیم. مدتی کوتاهی از ورود این نسخه از محصولات کسپرسکی در جهان میگذرد. کسپرسکی در ایران چند نماینده رسمی دارد. از جمله کارنما رایانه، آواژنگ، ترسیم رایانه و… ؛ اما گویا فقط شرکت کارنما رایانه سری ۲۰۱۱ محصولات کسپرسکی را وارد ایران کرده است! شما میتوانید KIS 2011 تک کاربره به همراه لیسانس استفاده یکساله آن را با قیمتی در حدود ۴۰ هزار تومان از نمایندگیهای مجاز خریداری کنید. این در حالی است که قیمت جهانی KIS 2011 در حدود ۶۰ دلار است!
نصب و اجرا
مراحل نصب تا جایی که ممکن است سادهسازی شده است و کاربر با چند کلیک و در عرض چند ثانیه KIS را میتواند نصب کند. در واقع توضیح خاصی برای نصب آن وجود ندارد. فقط لازم است به یک نکته درباره کسپرسکی اشاره کنم. این شرکت کاری کرده است که شما نیازی به خرید به هنگام اولین نصب نداشته باشید! شما قادر هستید که فایل نصب محصولات کسپرسکی را خریداری کنید و در یکی از مراحل نصب که مربوط به فعالسازی نرمافزار است، حالت Trial را انتخاب کنید. در این حالت شما به سرور کسپرسکی متصل خواهید شد و یک لیسانس ۳۰ روزه را به طور رایگان دریافت خواهید کرد. حالا میتوانید تمامی امکانات کسپرسکی را به مدت یک ماه به طور کامل بررسی و در صورت رضایت لیسانس یکساله یا سهساله آن را خریداری کنید.
محیط کاربری
به شخصه هنگامی که اولین بار KIS 2011 را اجرا کردم، شوکه شدم! مطمئنم کسانی که قبلا از محصولات کسپرسکی استفاده کردهاند و حالا این نسخه را اجرا کنند، مانند من متعجب خواهند شد؛ چون با ظاهری متفاوتتر از همیشه روبهرو خواهند شد. تصویری از پنجره اصلی این برنامه را میتوانید در تصویر زیر ببینید.
محیط کاربری را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: رابط کاربری و رابط گرافیکی. شرکت کسپرسکی به راستی در هر دو بخش به خوبی عمل کرده و رابط کاربری را تا حد ممکن سادهسازی و کاربرپسند کرده است. هر کسی به راحتی میتواند با کسپرسکی کار کند. در هر قسمت توضیحاتی نیز برای اطلاعات تکمیلی درباره آن ابزار وجود دارد. پس نگران نباشید که متوجه کارکرد بخش یا ابزاری نشوید. فقط باید کمی زبان انگلیسیتان خوب باشد. از نظر رابط گرافیکی نیز تغییرات عمدهای به چشم میخورد و بسیار جذابتر از نسخههای قدیمیتر این شرکت است. یکی از ویژگیهایی که من را وسوسه میکند که این نرمافزار امنیتی را انتخاب کنم، همین محیط کاربری آن است!
اجرای امن
یکی از ابزارهای KIS بخش اجرای امن یا همان Safe Run است که از تکــنولوژی جعــبه شنی (Sand Box) استفاده میکند. این قابلیت از یک سال پیش در محصولات کسپرسکی وجود دارد. با این قابلیت منحصر به فرد، برنامههای مورد نظر در یک محیط مجازی اجرا میشوند و در صورت بروز حمله یا مشکل در داخل آن، به سیستم شما آسیبی نمیرسد. تصور کنید که یک صفحه وب حاوی کدهای مخرب بارگذاری میکنید که آنتیویروس شما آن را تشخیص نمیدهد.
در حالت معمولی و به احتمال زیاد، سیستم شما دچار مشکل خواهد شد. اما اگر مرورگر شما داخل محیط جعبه شنی اجرا شده باشد، تهدیدی وجود ندارد، زیرا در یک محیطی مجازی این رفتار مخرب صورت گرفته است. این ابزار بسیار بهینهسازی شده است. سه حالت برای اجرای امن وجود دارد: یا کل محیط کاربری را در حالت Safe run اجرا یا مرورگر خود را با Safe Run اجرا کنید (این دو حالت در بخش Safe Run پنجره اصلی KIS قابل دسترسی و اجرا هستند). اما حالت سوم به این صورت است که روی برنامهای که میخواهید اجرا شود، کلیک راست و گزینه Safe Run را انتخاب کنید. در حالت اجرای Safe Run یک نوار سبز رنگ دور پنجره برنامه مورد نظر ظاهر خواهد شد که نشاندهنده اجرای برنامه در محیط جعبه شنی است.
بهروزرسانی
قدرت بهروزرسانی کسپرسکی بسیار بالا است. هر چند دقیقه یک بار فایلهایی برای بهروزرسانی آماده دریافت است. اما اگر بخواهید هر چند روز یکبار عملیات بهروزرسانی را انجام دهید، حجم فایلهای دریافتی زیاد میشود. این نکته با توجه به سرعت پایین اینترنت ایران کمی باعث آزار کاربران ایرانی خواهد بود. KIS از بهروزرسانی آفلاین نیز پشتیبانی میکند ولی حجم آن بسیار بالا است؛ هماکنون در حدود ۱۰۴ مگابایت!
شبکه
KIS ابزار خاصی برای مدیریت امنیت شبکه ندارد. فقط اگر کامپیوتر شما در شبکه قرار دارد، کسپرسکی با دیوار آتش (Firewall) خود از حملاتی که ممکن است از طرف ویروسی در کامپیوتر دیگر صورت بگیرد، جلوگیری میکند.
کنترلهای والدین
یکی از بخشهایی که تغییرات عمدهای داشته، بخش کنترلهای والدین است. مدیریت و کار با این بخش بسیار آسان شده است. پس والدین نگران استفاده از این بخش نباشند.
شما قادرید در KIS تعریف کنید که فلان کاربر ( مثلا نام حساب کاربری فرزند شما) در چه روزهایی و در چه ساعاتی میتواند با کامپیوتر کار کند. فقط کافی است که در جدول هفتگی موجود در این بخش، ساعات مورد نظر خود را با استفاده از کلیک کردن، انتخاب کنید. حتی میتوان تعیین کرد که اجازه اجرای کدام برنامهها را دارد. چه ساعاتی قادر به اتصال به اینترنت است، چه نوع سایتهایی را اجازه باز کردن دارد و چه فایلهایی را میتواند دریافت (Download) کند.
مدیریت شما به همین جا ختم نمیشود؛ حتی میتوانید کاری کنید که فرزند شما اجازه ارسال اطلاعات خصوصی و مهم مانند آدرس، شماره تلفن یا شماره حسابها را دارد یا خیر! اینجا است که میتوان گفت که خیال شما راحت باشد، زیرا پرستار بچه (کسپرسکی!) در کنار فرزند شما است و او را کنترل میکند. در نهایت هم گزارشی از فعالیتهای او به شما میدهد.
پیشگیری
این جمله را تا به حال بارها و بارها شنیدهاید که پیشگیری بهتر از درمان است؛ که البته در عالم کامپیوتر هم قرین صواب است. پس چرا شما این کار را برای کامپیوتر خود نکنید؟! کسپرسکی قابلیتی با نام Vulnerability Scan دارد که به وسیله آن میتوانید سیستم و برنامههای جانبی را اسکن و فایلهایی را که ممکن است باعث ایجاد حمله بشوند را شناسایی و در نهایت مشکل آنها را رفع کنید.
قدرت
موسسه Av-Comparatives هر سال دو بار، کاملترین و بهترین تستها را روی آنتیویروسهای مطرح دنیا انجام میدهد. اولین تست سال ۲۰۱۰ چند ماه پیش روی نسخه ۲۰۱۰ آنتیویروس کسپرسکی انجام شده بود. طی آن تستها، قدرت تشخیص کسپرسکی در مورد ویروسهای فعال ۱/۹۷ درصد بود. این درصد خیلی بالا و قابل قبول است. اما در مقایسه با چند آنتیویروس دیگر، رتبه خوبی به دست نیاورد و در میانههای جدول قرار گرفت؛ پایینتر از Avira، Panda، McAfee، ESET NOD و… !
همانطور که گفتم آن موقع نسخه ۲۰۱۰ کسپرسکی موجود بود و نسخه ۲۰۱۱ هماکنون وارد بازار شده است. پس این نتایج تغییرات عمدهای خواهد داشت و برای دیدن نتایج تست جدیدترین نسخههای آنتی ویروسها باید دو سهماهی صبر کرد. اما برای مشاهده تعداد و درصدهای ویروسهای تشخیص داده شده توسط کسپرسکی ۲۰۱۰ در تست قبلی میتوانید به جدول الف مراجعه کنید.
اسکن آنلاین
شرکت کسپرسکی برای اسکن آنلاین دو راهکار پیش روی کاربران قرار داده است. اولین آن ارسال فایل مشکوک به سایت این شرکت است که همان لحظه اسکن و گزارش آن به شما اعلام میشود. اما راهکار دوم اسکنر آنلاین (Online Scanner) است که کل سیستم شما را به صورت آنلاین اسکن خواهد کرد. با وجود سرعت پایین اینترنت ایران به هیچ وجه استفاده از سرویس دوم را پیشنهاد نمیکنم. نکتهای که درباره این دو سرویس وجود دارد این است که پایگاه داده آنها هر سه ساعت یک بار بهروز میشود. برای دسترسی به این سرویسها میتوانید به بخش لینک که در انتهای مقاله قرار دارد، مراجعه کنید.
تفکر مثبت
نکته مثبت و فوقالعاده مهمی که در مورد نسخه ۲۰۱۱ کسپرسکی وجود دارد، سرعت است. سرعت در بخشهای مختلف بالا رفته است. اما مهمترین افزایش سرعت در هنگام اجرای فایلهای exe است. آنتیویروس هنگامی که فایل exe ای اجرا میشود، آن را از نظر ویروسی بودن کاملا بررسی میکند. در نسخه ۲۰۱۰ محصولات کسپرسکی، این عملیات بررسی سنگین بود و باعث تاخیر نسبتا طولانی در اجرای فایلهای exe نامعتبر میشد. اما این مساله به صورت قابل توجهی در نسخه ۲۰۱۱ بهینهسازی شده و باعث رضایت من نیز شد.
تفکر منفی
با اینکه وب سایت کسپرسکی یکی از بهترینهای این حوزه است، اما این مورد درباره شرکت کارنما رایانه که یکی از بزرگترین نمایندههای کسپرسکی در ایران هست، صدق نمیکند. با ورود به وب سایت این شرکت، تنها چیزی که در مورد محصولات کسپرسکی خواهید دید، چند تبلیغ درباره این نرمافزارها است. هیچ فروشگاه آنلاین یا هماهنگی با سایت اصلی کسپرسکی در وبسایت کارنما وجود ندارد و این مساله نکته منفی است که وجود دارد. امیدوارم مسوولین این شرکت راه چارهای برای آن بیاندیشند!
مشابه
نرمافزارهای امنیتی ترکیبی که مجموعهای از ابزارهای محافظتی باشند، بسیار متنوع هستند. تمام شرکتهای بنام این حوزه، نسخهای مخصوص برای امنیت کاربران خانگی در محیط کامپیوتر، اینترنت و شبکه دارند که اکثرا با نام Internet Security ارایه میکنند. نام چند نمونه را در زیر آوردهام:
Internet Security شرکت Panda – 60 یورو
Internet Security شرکت McAfee – 70 دلار
لینک
برای دریافت بهروزرسانی آفلاین کسپرسکی خود به آدرس زیر مراجعه کنید:
kaspersky.com/productupdates
ارسال فایل مشکوک به وبسایت کسپرسکی:
kaspersky.com/scanforvirus
آدرس اسکنر آنلاین شرکت کسپرسکی:
kaspersky.com/kos/english/languages/english/check.html
برای اینکه لیست تمام ویروسها را تا آخرین لحظات ببینید، کافی است به آدرس زیر مراجعه کنید:
kaspersky.com/viruswatchlite